1.

Record Nr.

UNINA9910157859703321

Autore

Möhren Frankwalt

Titolo

Il libro de la cocina : un ricettario tra Oriente e Occidente / / Frankwalt Möhren

Pubbl/distr/stampa

Heidelberg, Germany : , : Heidelberg University Publishing, , 2016

ISBN

3-946054-24-2

3-946054-12-9

Descrizione fisica

1 online (270 pages) : illustrations; digital, PDF file(s)

Disciplina

440

Soggetti

Cooking, Italian - History

Cooking, Italian - Tuscan style - History

Cooking, European - History

Cooking - East Asia

Cookbooks - Italy - History

Cookbooks - Europe

Recipes.

Lingua di pubblicazione

Italiano

Formato

Materiale a stampa

Livello bibliografico

Monografia

Nota di bibliografia

Includes bibliographical references.

Sommario/riassunto

European cookery has grown historically, and so has the Sienese Libro de la cocina. The book's origins are partly in Italy, partly in other cultures, combining recipes from Tuscan cuisine with those taken directly from the older Latin Liber de coquina, a cookery book from Naples which can be seen as a link between Oriental and Western European culinary literature. The Libro de la cocina reveals the complete range of the art of XIVth century Italian cooking: basic and elaborate vegetable, meat and fish dishes, desserts, and dietary preparations. Many of the almost 200 recipes are linked with their Oriental, French, English, and Italian precursors and successors. A complete critical glossary makes the texts accessible and, in addition, parallel vernacular and Latin texts are provided.

Tutta la cucina europea, quindi anche il senese Libro de la cocina, è un prodotto della storia. Le sue origini sono da ricercare in parte in Italia e



in parte in altre civiltà: esso propone infatti ricette della cucina toscana e altre attinte da un ricettario napoletano, il Liber de coquina, a sua volta punto di incontro della letteratura culinaria orientale con quella dell’Europa occidentale. Il Libro de la cocina (metà del Trecento) rivela tutta la ricchezza della cucina italiana medievale: cibi semplici o di elaborata preparazione, verdure, carni, pesci, dolci e ricette per malati. Molte delle circa 200 ricette hanno legami con piatti e testi orientali, francesi, inglesi e italiani, attestati in tempi precedenti e successivi. Un glossario critico chiarisce le ricette; vengono riportati inoltre passi paralleli di opere latine e volgari.